Translate

شنبه، مهر ۰۶، ۱۳۹۲

گفتگوی تلفنی روئسای جمهوری ایران و امریکا

در آخرین لحظات حضور آقای روحانی در نیویورک؛ آقای اوباما رئیس جمهور امریکا ضمن یک تماس تلفنی تاریخی؛ با همتای ایرانی خود به مدت پانزده دقیقه به گفتگو پرداخت.
آقای روحانی با برنامه و هدف به امریکا رفت. ابتدا آیت الله خامنه ای به «نرمش قهرمانانه» اشاره نمود و سپس آقای روحانی اعلام کرد «اختیار تام» دارم و بدین ترتیب دو قدم به جلو برداشت ولی بعد دیدیم برای دیدار اتفاقی با آقای اوباما یک قدم به عقب برگشت( طی یاداشتهائی در تاریخ [چهارشنبه ۳ مهرماه ۱۳۹۲] و [جمعه ۵ مهرماه ۱۳۹۲] به ذکر دلایل این مسئله پرداختیم) که برآورد دوقدم به جلو و یک قدم به عقب هنوز یک قدم به جلو است و این نکته ای نبود که امریکائیها متوجه آن نشوند.
عکس رسمی کاخ سفید به مناسبت تماس تلفنی با آقای روحانی
آقای باراک اوباما چهل و چهارمین رئیس جمهور و اولین رئیس جمهور رنگین پوست ایالات متحده امریکاست؛ که برخلاف دیگر کاندیداهای ریاست جمهوری در امریکا موقعیت خود را بیشتر مدیون شایستگیهای فردی خویش است تا حمایت جریانهای قدرتمند( اعم از کارتلهای نفتی بانکی صنعتی و حتا رسانه ای) شاید برای همین بود که تمرکز ویژه ای برای جلب کمکهای مالی عمومی برای هزینه انتخاباتش به خرج داد و توانست در آغاز سال «۲۰۰۸ م» با جمع آوری ۲۳۴ میلیون دلار رکوردی جدید را در این زمینه رقم بزند. آقای اوباما به لیبرال بودن شهرت دارد و دوست دارد تاریخ از او به عنوان آبراهام لینکن دوم امریکا درقرن ۲۱ یاد کند؛ شاید برای همین است که همواره سعی کرده جنگ آخرین راه حل روی میز باشد برعکس آقای بوش(پسر) که همواره جنگ اولین و بهترین راه حل روی میزش بود. برای مثال باید به مخالفت وی(در زمان سناتوری اش) با مجوز حمله به عراق اشاره کرد(۲۰۰۳ م). در  اولین سال ریاست جمهوری اش(۲۰۰۹) جایزه صلح نوبل را برای نیت صلح طلبانه اش به عنوان رئیس جمهور امریکا دریافت کرد. 
آقای اوباما در دوره نخست ریاست جمهوری اش(۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲) موفق شد چهره جنگ افروز امریکا را نزد افکار عمومی جهان ترمیم ببخشد و در داخل دست به اصلاحاتی علی الخصوص در زمینه تامین خدمات بهداشتی-اجتماعی زد که با استقبال قابل توجه طبقه متوسط و ضعیفتر جامعه امریکا مواجه شد. 
طرح زیبائی از علامت(آرم) صلح
این عوامل سبب پیروزی مجدد آقای اوباما در انتخابات سال گذشته امریکا(۲۰۱۲ م) شد. ارجاع صدور مجوز برای تنبیه بشار اسد و حمله محدود به سوریه به رای نمایندگان مجالس (کنگره و سنا) درحالیکه قانونا به عنوان رئیس جمهور امریکا نیازی به این رای نداشت از نقاط قوت سیاست خارجه اش به شمار می آید. به عبارت دیگر همین درنگ و مشورت فرصتی فراهم کرد تا اولا از جنگ و خونریزی بیشتر (فعلا) جلوگیری شود؛ دوم با پیشنهاد و ابتکار عمل روسها و اعلام آمادگی آقای اسد برای خلع سلاح شیمیائی حتا شرایط بهتری برای جلوگیری از هرگونه استفاده از سلاحهای شیمیائی در آینده فراهم شود.
با این تفاسیر حال که برای اولین بار پس از انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ ندائی هماهنگ از درون ایران به رهبری آیت الله خامنه ای ودر خارج از ایران به رهبری ریاست جمهوری روحانی به گوش میرسد؛ آقای اوباما از پیش قدم شدن برای آغاز مذاکرات با رهبران ایران ابائی ندارد. اکنون او به خوبی دریافته فرصتی استثنائی فراهم شده تا مشکلات خاور میانه را نه موضعی که به صورت گسترده و اصولی با مشارکت ایرانیان حل کند. اگر دستگاه دیپلماسی دو کشور(ایران-امریکا) بتوانند مشکلات میان خود را حل کنند آنگاه میتوان به آینده صلح و ثبات در خاورمیانه در دراز مدت امیدوار شد. و قطعا یک صلح پایدار با مشارکت و مدیریت همه کشورهای منطقه خاورمیانه میتواند نقطه عطفی در کارنامه بین المللی آقای اوباما باشد و او را به جایگاه ویژه ای در سطح رهبران تاثیرگذار جهان برساند.
[بابک رفیعی 28/09/2013 لندن]